meer ontdekken over Profit First? ontdek vanaf nu hoe dat kan via www.cindycollier.be

Een broodje op weg naar een volgende afspraak, een dagschotel in de lunchbar naast je kantoor, de dag rustig beginnen in de ontbijtbar naast je co-work.... veel ondernemers brengen de bonnetjes van hun eigen lunch in als beroepskost.

Gaat de fiscus daar eigenlijk wel in mee?

In principe niet.

Eten is iets wat we moeten doen, ongeacht je nu zelfstandige bent of niet.

Eigen maaltijden zijn dus privé kosten.


Kunnen we soms toch die eigen maaltijden als beroepskost inbrengen?

Het blijft een beetje een feitenkwestie. Soms wordt deze uitgave (beperkt) als een beroepskost aanvaard. We geven enkele voorbeelden:


  • Tussen het bezoek van twee klanten door op verplaatsing laat je agenda het niet toe om naar huis te gaan lunchen. Dit moet heel duidelijk uit je agenda blijken.
  • Lunch tijdens een zakelijke bijscholing die apart wordt gefactureerd of die je moet nuttigen in de buurt.


Mag je dan de volledige uitgave van de lunch als kost inbrengen?

Neen. De fiscus gaat een bedrag vaststellen dat altijd als een privé uitgave blijft.

Voor 2019 is dit bedrag 4,91 euro.

Het deel van de uitgave dat dus boven de 4,91 euro ligt, mag dan als beroepskost ingebracht worden.

Let wel dit deel boven die 4,91 , wordt dan wel nog eens door de fiscus beperkt tot 69%, want restaurantkosten zijn maar voor 69% als beroepskost aanvaard.


Ga je op restaurant of een broodjesbar in om een zakelijke bespreking te doen (dus een lunch met 2 of meer) , dan stelt bovenstaande discussie zich niet.

Je moet natuurlijk wel nog steeds kunnen aantonen dat die lunch met zakelijke relaties was en niet met je vrienden of familie.



Ken je iemand die baat heeft bij bovenstaand artikel?

Delen is altijd leuk !


Pin It on Pinterest

Powered by WishList Member - Membership Software